Apistogramma Cacatuoides
KAKADU CICHLID (APISTOGRAMMA CACATUOIDES)
Güney Amerika Amazon Nehri ph: <7-7 Aralığı
Besleme Şekli: Etçil Ağırlıklı gh: 0-10°d
Başlıca Türleri;
Double Red Orange Flash Yellow-White Triple Red
Sakin barışçıl bir balık türüdür. Amazon nehrinin Peru ve Brezilya da olan kısmında yaşamaktadır. Karma türlerle gayet uyumludur. Özellikle lepistes, neon, plati v.b sorunsuz yaşıyabilmektedir. Amazon biotop akvaryumlarının olmazsa olmaz balığıdır. Erkek balığın vücudu rengarenktir. Akıllı balıklardır. Sahiplerini tanırlar ve her seferinde camın kenarına gelip sahibini selamlarlar.
Cinsiyet Ayrımı ;
Erkekler 8-9 cm dişileri 5-6 cm boya ulaşırlar. Yavru iken cinsiyet ayrımı şu yollarla yapılır. Erkek balığın sırt yüzgeçleri geniş ve ilk 3-4 ışını uzundur. Kuyruk geniş ve uçları sivridir. Erkek yavru iri cüsseli ve renkleri belirgin parlaktır. Yetişkinlerde ise bariz bellidir. Erkek balık dişi balığın 2 katı kadardır. Parlak renklere ve kocaman bir ağız yapısına sahiptir. İri yemleri bile rahatça bu ağızla yiyebilmektedir.
Bakımı;
Kakadu amazon nehri balığı olmasından dolayı sık su değişimi yapılması gerekmektedir.Haftada en az bir kez %20-30 arası su değişimi yapılması gerekmektedir. Asidik sulardan hoşlanır. Su sıcaklığı 24-25°C olmalıdır.Orta ve dip seviyelerde yüzmeyi severler. Dip balıkları ile bölge çatışmaları olabilmektedir. Dip balıklarını (çöpçü,vatoz v.b) fazla sevdikleri söylenemez. Kimyasal maddelere karşı hassastırlar.Nitrat çok düşük seviyede olmalıdır. Yüksek nitrat Apistogramma ailesinin başlıca düşmanıdır. Yüksek nitrat kakaduları zayıf düşürerek hastalanmalarına yol açmaktadır.
Her türlü canlı yemi ve kuru yemi rahatlıkla yiyebilmektedirler.Etçil ağırlıklı beslenmelidirler. Ara sıra bitkisel yem verilmesinde yarar vardır. Canlı yem kakaduların renklerinin daha canlı görünmesini sağlar. Her çeşit kuru yemi büyük bir iştahla da yerler.
Akvaryumun bol bitkili olmasında yarar vardır. Balıkların saklanabileceği ve yumurtlayabileceği kovuklar olmalıdır. Kovuk olarak yatık saksı, Hindistan cevizi kabuğu ve büyük salyangoz kabuğu idealdir.Doğal ortamlarında tabanı yapraklarla kaplıdır.Çoğunlukla Mango ve Magrove yapraklarıdır.Bunlar ülkemizde bulunmadığı için Çınar yaprağı kullanılabilir.Benim tavsiyem taban malzemesi olarak çok ufak çaplı çakıl taşları yada kumlu olmalıdır. Tabana java moss sardırılırsa aynı doğal ortam gibi olabilmektedir. Bitkilerin arasında süzülüşleri görsel bir zevk vermektedir.
Üretimi ;
Kakadu erkeği poligamiktir.4 tane dişiye kadar eş tutabilmektedir. Ufak akvaryumlarda ve az dişili akvaryumlarda birden fazla erkek balığın bir arada tutulmaması gerekmektedir.Gövde gösterisi ve kavgalara neden olmaktadır.
Akvaryumda birden fazla erkek balık varsa baskın erkeği belirlemek ve dişilerle çiftleşmek için tatlı sert bir boy gösterisi yaparlar. Boy gösterisi sırasında erkek balıklar birbirlerini hırpalamazlar. Boy gösterisini birbirlerine su atarak, tüm yüzgeçlerini ve kuyruğunu gergin hale getirerek yaparlar. Kaçan erkek balık yenilmiştir. Boy gösterisi yapan erkek balıkların yanından dişi balık kesinlikle ayrılmaz. Dikkatlice karşılaşmayı izler. Karşılaşmayı kazanan erkek balıkla beraber yüzerler. Dişi balık erkek balığın haremine girmiştir.
Boy gösterisi bittikten sonra ilk ve en önemli yapılması gereken yenik erkek balığı akvaryumdan uzaklaştırmaktır. Çünkü baskın erkek balık yenik erkek balığı akvaryumda kovalamaya ve hırpalamaya başlar. Bu hırpalama aşırıya gidebilir. Aldığı darbelerden yenik erkek balık ölebilir. Yenik erkek balığı dişi balık bile bölgesine sokmayacak ve saldıracaktır. Yenik erkek balık başka akvaryumda bakılıp güç kazandırılırsa bir dahaki üreme periyodunda baskın erkeği yenebilir ve bu sefer dişi balıkla çiftleşir. Çıkacak yeni yavrularda değişik kan elde edilmiş olur.
Üretim için 30-40Lt. akvaryumlar yeterlidir. Kovukların etrafında kısa bodur bitkiler ve java moss bulunmasında fayda vardır. Yumurtlama zamanı erkek ve dişi balığın renginde bir parlaklık,belirginlik göze çarpar. Özellikle dişi balık parlak sarı renk alır ve tüm siyah hatları belirginleşir.Dişi balık yavruları rahatça büyütebilmesi için 35cm çapında yere ihtiyaç duymaktadır.
Yumurtaların bırakılacağı zaman her iki cinsiyetin üreme tüplerinin ortaya çıktığı görülür. Dişi balığın üreme tüpü erkek balığın üreme tüpünden daha kalındır.Yumurtlama döneminde ürkütülmemesi ve rahatsız edilmemesi lazımdır. Yumurtalarını kovukların tavanına dizerler. Çok iyi yumurta saklayıcıdırlar. Her seferinde 50-150 arası yumurta bırakırlar. Yüksek ph’da yumurtalar çabucak mantarlaşmaktadırlar. Dişi balık kovuktan ayrılmaz. Devamlı yumurtaların etrafında su ve hava sürkilasyonunda bulunur. 48 saat içinde yavrular yumurtadan çıkacak,4-5 gün içinde annelerinin eşliğinde serbest yüzüşe geçeceklerdir. Dişi balık bu dönemde iyice sertleşir. Yavrularını erkek balıktan bile korur. Erkek balık tekrar çiftleşmek için yavruları yiyebilmektedir. Eğer imkan varsa erkek balığı üretim akvaryumundan çıkarmak faydalı olacaktır.
Dişi balık yavrularını ağzına alarak kovuk değişikliği yapar. İyice yüzmeye başlayan yavrular annenin kontrolündedir. Annenin yüzgeç hareketleri, vücut hareketleri yavruların yeme çıkmalarının, saklanmalarını ve dolaşmalarını bildirir. Anne balık ağzına aldığı yemi ufalayarak solungaçlarından atar. Ufaladığı yemi yavrular büyük bir iştahla yerler.
Yavrular artık kendilerine bakabilir duruma geldiklerinde annelerinden ayrılmaları gerekmektedir. Çünkü dişi balık tekrar çiftleşmek ve yumurta dökmek isteyecektir. Üreme durumuna geçen dişi balık yavrularını yiyebilmektedir. Gözünüz gibi baktığınız yavrular bir anda canlı yeme dönüşebilir.
Yavruları büyütmeni bazı püf noktaları vardır. Yavrulara mikro kurt ve artemia ve küçük mikronlu toz yem verilmelidir.özellikle mikro kurt ve canlı yem yiyen yavrular hızlı cana büyümektedirler. Günde %25-30 su değişimi ve dip çekimi yavrunun büyümesini hızlandırır.
Suyun ph’ını ph=7 nötr ayarlarsanız yavrularda erkek dişi oranı eşit olur. Düşük ve yüksek ph erkek dişi oranını büyük ölçüde etkiler.
Kendi yaşadığım bir deneyimi sizlerle paylaşmak istiyorum. 1 mt boyundaki karma akvaryumumda 3 tane damızlık discus, cüce vatoz, lepistes, plati, kılıç kuyruk ve 2 dişi 1 erkek kakadum vardı. Çift kakadum yumurta dökmüş ve yavru çıkarmışlardı. Discusların köşeye sıkışmışcasına durdukları gördüm. Dişi balık yuvanın ağzında bekliyor ama discuslara kafa tutamıyordu. Bir an çıktı akvaryumun diğer tarafında duran erkek balığın yanına gitti. Birbirlerine karşı durarak bir iki saniye böyle durdular. Erkek balık bir anda fırlayarak kovuğun etrafındaki discusları gene köşeye sıkıştırdı. Sanki dişi balık discuslar saldırdı yardım et dercesine. Erkek ne zaman kovuğun yanına gelse discuslar köşeye sıkışmışçasına duruyorlardı. Bu olayı hayretle izledim.
Apistogramma Cacatuoides
PFONT color=#0000ffKAKADU CICHLID (APISTOGRAMMA CACATUOIDES) BRBR/FONTGüney Amerika Amazon Nehri FONT color=#999999ph/FONT: <7-7 Aralığı BRBesleme Şekli: Etçil Ağırlıklı a href=http://www.akvaryumforum.com/forum/genel-sertlik-t10...
>>Amazon Hakkında Birkaç Bilgi...
SPAN style=FONT-SIZE: smallstrongGüney Amerika'da yer alan Amazon Nehri (İspanyolca: Río Amazonas, Portekizce: Amazonas), Afrika'daki Nil Nehri ile birlikte dünyanın en uzun nehirlerinden biridir. Büyük Okyanusa 160 km mesafede, Peru'daki And D...